bclife

30+1 megragadó érdekesség a kávéról

30+1 megragadó érdekesség a kávéról

Néhány nem mindennapi érdekesség, amelyet talán még Te sem tudtál a kávéról.

 

1. Minden napra egy kávé!

bag-and-hands.jpg

Napi egy-két csésze kávé antioxidáns tartalmának köszönhetően kimondottan kedvező hatású élettani szempontból, segíthet számos krónikus betegség, szívbetegségek, és a rák különböző fajtái megelőzésében.

2. Valódi ébredés

tumblr_nflo67lycj1rpwhvdo1_1280_.jpg

A koffein fokozza a nők szexuális étvágyát, ha nem rendszeres kávéfogyasztók.

3. Sportolóknak is!

A koffein, amellett hogy gyorsítja az anyagcserét és ezzel elősegítheti a fogyást, egy-két csésze segít megszüntetni az izomlázat.

4. Sok hűhó semmiért.

A koffeinmentes kávéban is van koffein - 5-6 csészében kb. annyi, mint egy normális csészében.

5. Álcázott méreg!

A koffeinmentes kávé előállításához vegyszert használnak. A kávébabot kigőzölik, majd egy szerves oldószerrel - a metilén kloriddal lemossák. Megéri ennyit vacakolni egy kávéval ami nem is koffeines?

6. Állati felfedezés

A kávét egy etióp illetőségű gentleman, név szerint Kaldi kecskéi fedezték fel a 9. században. Megfigyelte, hogy a kecskéi nagyon pörögnek egy bizonyos gyümölcs elfogyasztása után. Itt indult világhódító útjára a 'fekete leves'.

7. Óvatosan a színekkel!

Bár a kávébabok színe fajtánként is eltérő, a koffeintartalomra is utal: a világos kávészemekben több a koffein mint a sötétekben. A pörkölési eljárás során a koffein fokozatosan fő ki a kávészemekből - tehát amit tovább pörkölnek kevesebbet tartalmaz.

8. Gyümölcsöző üzletág

concept03l.jpg

A kávé egy gyümölcs, a kávécserje gyümölcse piros, édeskés, fanyar ízű, állítólag nagyon kellemes, aminek magját fogyasztjuk pörkölve, darálva, főzve.

9. A kávét a történelem során háromszor is betiltották

- 16. századi Mekkában 30 évig tiltották a kávé fogyasztását.

- 1675-ben II. Károly betiltotta a kávéházakat, hogy megakadályozza a nép politikai szervezkedését - sikertelenül.

- 1677-ben Nagy Frigyes porosz király is betiltotta a kávét, mivel az akkor újdonságnak számító ital hatására olyan mértékben áramlott ki a pénz az országból hogy érezhetően negatív hatással volt a gazdaságra.

blogger_akademia.png

10. A pörgés 50 árnyalata

A kávénak mintegy 50 fajtája létezik a világon, ebből kettő az arabica (coffea arabica) és a robusta (coffea canophera) alkotják a kávépiacot, nagyjából háromnegyed-egynegyed arányban.

11. 500 milliárd csésze - egy évben ennyi kávé fogy átlagosan - a fele reggel

 

12. A verdát is felpörgeti!

Több kutatócsoport is foglalkozik a kávé alternatív energiaforrásként történő felhasználásával - eddig kevesebb, mint több sikerrel.

13. Egyszer már felpörgette!

A nagy gazdasági világválság idején a gőzmozdonyokat az eladhatatlan búza mellett kávéval is fűtötték.

14. Sötétbarna arany?

A kávé az egyik legnépszerűbb tőzsdecikk, állítólag az olajhoz legközelebb eső mennyiségben gazdát cserélő áru.

15. Igazi egzotikum 

A kávé az úgynevezett kávéövben, az egyenlítő körül, a Ráktérítő és a Baktérítő között terem. Ma Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, amelyet Vietnam, Kolumbia és Indonézia követ a sorban.

16. Kopi luwak

 A világ legdrágább kávéjáról biztos sokan hallottatok már. Ezt a kávéfajtát Indonéziában állítják elő, de nem ettől lesz különlegesen drága (körülbelül 600 dollár egy kiló) hanem az előállítás módjától. Egy Indonéziában honos cibetmacska-féle, a közönséges pálmasodró, a kávécserjén kiválogatja és elfogyasztja a legszebb, legérettebb kávégyümölcsöket. A kávé magjai emésztetlenül távoznak a szervezetéből, amiket nos a pálmasodró székletéből válogatnak ki és értékesítenek. A legkiválóbb kávéélmény. Valaki egy csészével?

17. Kávé és Itália

Az első európai kávékereskedők a velenceiek voltak a 17. század elején.

18. Kávébarátok  

Bár a kávé hazája nem kimondottan a sötét Észak, mégis Skandinávia lakói a legnagyobb kávérajongók. Finnek, dánok, norvégok, svédek - mindenki az élénkítő ital rabja. Per kopf több mint 10 kiló kávét fogyasztanak évente!

19. Kávéellenesek

A hangyák bár korán kelnek, a kávét kimondottan utálják. Az őrölt kávé állítólag a leghatásosabb természetes hangyariasztó.

20. Kávé meeting közben?

A 17. század közepétől Európában a társasági és politikai élet egyik legfőbb színterei a kávéházak voltak.

21. Business&Café

A források szerint a kávétermesztés és kereskedelem a 15. századi Jemenben kezdődött. A jemeniek az etióp Kaffa tartományból szállították a kávécserje termését Jemenbe.

22. Kocsma helyett is

Az angol asszonyok 1674-ben petíciót adtak ki a kávéfogyasztás ellen, mivel megunták, hogy férjeik túl sok időt töltenek a kávéházakban.

23. Az első kávésok

Az első rendszeres kávéfogyasztók a jemeni szufi szerzetesek voltak, akiknek az ital segített az éjszakai maratoni imádkozások során ébren maradni.

24. Az ördög itala

„Az ördög itala annyira finom, hogy csőbe kellene húznunk, és meg kellene keresztelnünk” – mondta VIII. Kelemen pápa, aki azt követően helyezkedett erre a mai szemmel kissé szélsőségesnek tűnő álláspontra, miután tanácsadói a sötét erők találmányának aposztrofálták a kávét.

25. Tejjel?Cukorral?

Felmérések szerint, a rendszeres kávéfogyasztók közül az első öt évben ízesítik legtöbben italukat, csak az ötödik év után kezdik el annyira értékelni az ízét, hogy magában isszák.

blogger_akademia.png

26. Világrekord!

Egyszer egy kávéimádó úgy döntött, új világrekordot állít fel. 82 csésze kávét fogyasztott el 7 ​​egymást követő órában.

27. A koffeinmérgezés 50 árnyalata

A nagy francia költő Voltaire, nagy kávé-ínyencként akár ötven csésze kávét is megivott naponta.

28. Egy új világ hajnala

Az instant kávé forgalmazását George Washington, az első amerikai elnök névrokonának cége kezdte el 1910-ben.

29. Régi nóta

Az első espresso géppel a franciák rukkoltak elő 1822-ben, de mégis Olaszország lett a klasszikus presszókávé hazája.

30. Másik sztori az első kávésokról

Az első kávéház Isztambulban nyitotta meg kapuit 1471-ben. Európában először Velencében nyílt kávéház La Bottega del Caffé néven, ekkor még csak férfiak számára. 

+1. Felpörget de tényleg!

Nem csak az 1848-as magyar forradalom, de a nagy francia forradalom és az amerikai polgári forradalom is egy-egy kávéházból indult el. 

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

(Forrásaim: kotty.hu, montazsmagazin, otvenetul.hu, bien.hu, kavegepberles.hu, filantropikum.com, femcafé.hu)

30+1 megragadó érdekesség a kávéról Tovább
süti beállítások módosítása